20 år & 20 berättelser: Lars Axelsson Alebo

7 jan 2024

KILLANS BÖNEGÅRD 2004-2024

Under våren 2024 fyller Killans bönegård 20 år. Det firar vi med att låta 20 (minst) personer dela med sig av någon händelse, erfarenhet, insikt eller annat från Bönegården på Österlen eller bönegemenskapen som ju inte är begränsad till en plats. Vi hoppas på en berättelse varje vecka.

Här kommer den första…

Ta av dig dina skor, du står på helig mark

Jag brukar ta av mig mina Birkenstocktofflor, som jag vandrar omkring i på Bönegården, när jag går in i bönerummet. ”Du står på helig mark”. Här har Gud stämt möte. Här tränger evigheten in i tiden.

Denna morgon var vi två i huset. En stund före klockan åtta, fortfarande i Den stora tystnaden, som vi lärt oss av klosterfolk, tassade vi två till bönerummet för att be Laudes, morgonens lovsång. Och när vi kom dit kände vi doften av rökelse i rummet. Själva tände vi ingen rökelse, vi hade ingen rökelse i huset. Någon annan hade varit där före oss, någon eller några andra hade bett Matutin eller en tidig Laudes, rummet var inbett för oss. Den tunna hinnan är väldigt tunn ibland. Och vi som smyger till Killans bönerum för att be vår morgonbön och anar vad som försiggår kan bara böja våra huvuden och viska: ”Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden”.

Ett annat besök från den andra sidan, denna gång på kvällen. Vi firade mässa vid tisdagskvällens Completorium. Några killanmedlemmar och gäster halvfyllde bönerummet. Vi står vid evighetens gräns, mitt i mysteriet, vi står i halvcirkel framför det lilla altaret. Och jag ser, om det är med mina fysiska ögon eller med min inre syn vet jag inte, det är lika verkligt i båda fallen, jag ser hur änglar fyller ut halvcirkeln och gör den hel. Tillsammans bildar vi en ring runt altaret. Jag noterar sakligt att änglarna inte är materiella, att de kan stå även i väggen och i fönstret på andra sidan altaret. Men de är där! Himmel och jord möts, evigheten går in i den rumtid som ännu begränsar oss.
”Ta av dig dina skor. Du står på helig mark.”

Lars Axelsson Alebo,
medlem i Killan

 

Dagens bibelord

13 juni
Jesus sa: Den som tar emot mig, han tar inte emot mig, utan den som har sänt mig.
(Mark 9:30-37)