Bön i labyrinten

17 feb 2023

På kyrkogården intill Killans bönegård anlade vi sommaren 2022 en labyrint. Labyrinten är ett redskap för alla oss som längtar efter att bli lite mer stilla och lyssnande i vardagen. Den är alltid öppen, alltid tillgänglig. En vandring tar 15–20 minuter och kan gå till så här:

Ta gärna av dig skorna och gå om möjligt barfota. Har du svårt med balansen kan du använda dig av en pilgrimsstav eller käpp som stöd. Ställ dig vid ingången. Be Gud om att vara närvarande under vandringen. Fundera över om det är någonting du längtar efter och som du vill tala med Gud om eller någonting du oroar dig över och som du vill överlämna till Gud. Det kan vara en hjälp att bära en sten i handen under vandringen som får symbolisera det du oroar dig över.

Gå långsamt. Stanna inte utan gå som vattnet flyter i en bäck. Håll dig i en stilla rörelse. Stäng inte ute ljuden du hör omkring dig utan låt dem hjälpa dig att bli kvar i nuet, i kroppen, så att du inte flyr bort i tankarna. Håll blicken fäst vid labyrinten och se dig så lite som möjligt omkring.

Notera hur labyrinten för dig framåt. Vandringen påminner om livets vindlingar. Ibland ser du målet för vandringen och ibland, när labyrinten svänger, försvinner målet för en stund ur sikte. Fortsätt vandra, säger labyrinten. Det enda du behöver göra är att sätta den ena foten framför den andra så kommer du snart att se målet igen.

Stanna en stund vid målet när du kommit fram och tacka Gud på det sätt du finner bäst. Lägg stenen med din oro i korsets mitt och vandra sedan samma väg tillbaka ut genom labyrinten.

Fundera gärna en stund över vandringen. Hur kändes det att vandra? Vad hände inne i mig? Var fanns Gud under vandringen? Kanske ville Gud påminna mig om något speciellt denna dag? Vad var det? Tacka Gud för vandringen.

Om du vill kan du avsluta med orden:
Ära vara Fadern och Sonen och den heliga Anden,
så som det var av begynnelsen, nu är och skall vara,
från evighet till evighet. Amen.

Dagens bibelord

19 maj
Jesus sa: När han kommer, sanningens ande, ska han vägleda er med hela sanningen; han ska inte tala av sig själv utan förkunna det han hör.
(Joh 16:12-15)